Natuurlijke Tips tegen Neerslachtigheid: Wat je Zelf Kunt Doen
- Sven Van Boven
- 12 sep 2024
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 10 apr
Belgen en Nederlanders zitten massaal aan de antidepressiva. In België slikt meer dan 10% van de bevolking dagelijks antidepressiva, terwijl dit in Nederland bijna 7% is. Hoewel medicatie soms nodig is, zijn er ook enkele natuurlijke manieren om neerslachtigheid te bestrijden. Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen je stemming te verbeteren.
Zorg voor voldoende beweging
Een gezonde geest in een gezond lichaam: het is een cliché, maar het klopt. Regelmatig bewegen stimuleert de aanmaak van endorfines, de zogenaamde 'gelukshormonen', die je stemming verbeteren en pijn verminderen . Beweging, zoals wandelen, hardlopen of fietsen, kan je energieniveau verhogen en helpt ook stress te verminderen . Bovendien hebben sporten zoals yoga niet alleen fysieke voordelen, maar bevorderen ze ook innerlijke rust en verminderen ze angstgevoelens .
Hanteer een evenwichtig slaappatroon
Depressie en slaapproblemen gaan vaak hand in hand. Sommige mensen slapen veel meer, terwijl anderen nauwelijks slapen . Het is belangrijk om een gezond slaappatroon te ontwikkelen door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Een goede nachtrust bevordert niet alleen je humeur, maar ook je algehele gezondheid .
Let op je voeding
Wat je eet, heeft direct invloed op je stemming en energieniveau. In plaats van te grijpen naar chips en koekjes, is het belangrijk om een gevarieerd en gezond eetpatroon aan te houden. Enkele concrete tips:
Gezonde vetten zoals kokosolie kunnen je serotonineniveaus een boost geven. Serotonine is een neurotransmitter die je stemming reguleert .
Eet voldoende fruit. Bananen, bijvoorbeeld, bevatten vitamine A, B1, B2, B12, C en E, evenals kalium, calcium en fosfor. Dagelijks een banaan eten kan je stemming verbeteren en stress verminderen .
Pure chocolade kan ook helpen. Studies tonen aan dat donkere chocolade de concentratie van stresshormonen kan verlagen en je stemming kan verbeteren .
Verminder je suikerinname. Suiker beperkt de opname van vitamine B, B9 en B12, die essentieel zijn voor de ontwikkeling en stabiliteit van het zenuwstelsel .
Vermijd stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol. Hoewel ze je op korte termijn een boost kunnen geven, verstoren ze op lange termijn je stemming en energieniveau .
Probeer kruiden. Kruiden zoals Sint-Janskruid en saffraan worden vaak gebruikt bij de behandeling van depressie. Andere nuttige kruiden zijn passiebloem, melisse, lavendel, citroenmelisse, valeriaan en brandnetel .
Kijk na of er supplementen zijn die je kunnen helpen
Soms kan het nuttig zijn om supplementen te nemen die je stemming ondersteunen. Hier zijn enkele supplementen die kunnen helpen bij depressie:
Vitamine B-complex bevordert de productie van serotonine en heeft een positieve invloed op je humeur, angst en depressie. Vooral B6, B9 en B12 zijn essentieel .
Omega-3 vetzuren zijn cruciaal voor de gezondheid van de hersenen en kunnen de kans op depressie en andere psychische stoornissen verminderen .
Vitamine D is belangrijk voor je stemming, en veel mensen in België en Nederland hebben een tekort aan deze vitamine .
Magnesium, aminozuren, zink, saffraan, 5-HTP en S-Adenosyl methionine (SAMe) kunnen ook ondersteuning bieden .
Omring je met licht
Licht is cruciaal voor de aanmaak van serotonine. Probeer dagelijks in de zon te komen of overweeg lichttherapie om je stemming te verbeteren, vooral in de wintermaanden wanneer er minder natuurlijk licht is .
Haal een frisse neus
Een wandeling in de natuur of aan zee kan je stemming verbeteren, je energie geven en je kalmeren. Een dagelijkse wandeling van dertig minuten is ideaal om je gedachten te ordenen en je welzijn te verhogen .
Lucht je hart
Tot slot, onderschat nooit de kracht van een goed gesprek. Het delen van je zorgen met een therapeut, dokter, familielid of vriend kan een grote opluchting zijn. Het aanpakken van de oorzaak van je depressie door middel van gesprekken kan een cruciale stap zijn in je herstelproces .
Bij RCVRY begrijpen we hoe moeilijk het kan zijn om de eerste stappen te zetten in het herstelproces. Daarom bieden we in ons aanbod verschillende tools en een ondersteunende online community om je te helpen depressie te bestrijden. Je staat er niet alleen voor. Check ons aanbod om alles te ontdekken wat we te bieden hebben.
Bronnen:
Statbel. (2020). Antidepressiva gebruik in België. URL: https://statbel.fgov.be/nl
Trivedi, M. H. (2004). The link between depression and physical symptoms. Primary Care Companion to The Journal of Clinical Psychiatry, 6(Suppl 1), 12-16.
Biddle, S. J. H., & Asare, M. (2011). Physical activity and mental health in children and adolescents: A review of reviews. British Journal of Sports Medicine, 45(11), 886-895.
Harris, A. H. S., Cronkite, R., & Moos, R. (2006). Physical activity, exercise coping, and depression in a 10-year cohort study of depressed patients. Journal of Affective Disorders, 93(1-3), 79-85.
Berk, M., et al. (2013). So depression is an inflammatory disease, but where does the inflammation come from? BMC Medicine, 11(1), 1-16.
Gomez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: the effects of nutrients on brain function. Nature Reviews Neuroscience, 9(7), 568-578.
National Institutes of Health. (2018). Vitamin B12: Fact Sheet for Health Professionals. URL: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
Mischoulon, D., & Fava, M. (2002). Role of S-Adenosyl-L-Methionine in the treatment of depression: A review of the evidence. American Journal of Clinical Nutrition, 76(5), 1158S-1161S.
Belmaker, R. H., & Agam, G. (2008). Major depressive disorder. New England Journal of Medicine, 358(1), 55-68.
Comments